Steegmans weigert clausule te tekenen

Team Katyusha-rijder Gert Steegmans ligt overhoop met de ploegleiding van het Russische team. De Belg weigert een clausule te tekenen waarin staat dat een coureur de ploeg vijf jaarsalarissen moet betalen hij betrapt wordt op doping.

De Russische wielerformatie wil niet met doping geconfronteerd worden en heeft na het schandaal van Christian Pfannberger de regels aangescherpt. "Het is een garantie voor de hele ploeg. Het kan niet zo zijn dat een enkele coureur de toekomst van een zestigtal werknemers op het spel kan zetten," zei manager Serge Parsani.

Steegmans ziet de nadelen van het tekenen van de clausule en heeft een tegenvoorstel gedaan. "Als we in opspraak komen, moeten we een boete van vijf jaar brutoloon betalen. Ik weiger dat te ondertekenen. Je kunt zoals bijvoorbeeld Rutger Beke (een triatleet die met een nierafwijking kampte, red.) onterecht in opspraak komen, maar dan ben je wel failliet," zie Steegmans tegen Het Nieuwsblad. De Belg krijgt met zijn weigering bijval van zijn landgenoot Kenny De Haes en de Australiër Robbie McEwen.