Nadal op gravel verrassend ten onder

Rafael Nadal heeft woensdag een zeldzame nederlaag geleden op zijn favoriete ondergrond, het gravel. Tijdens het Master Series Toernooi in Rome was zijn landgenoot Juan Carlos Ferrero een maatje te groot. De setstanden waren 7-5, 6-1 in het voordeel van Ferrero.

Ferrero, die in 2003 Roland Garros op zijn naam schreef, werkte op 4-4 (0-40) drie breakpoints van Nadal, die het toernooi in Parijs drie keer wist te winnen, weg en speelde vervolgens een zeer sterke partij. Ferrero wist zijn broodnodige break te pakken en pakte de eerste set. Nadal kwam er in de tweede set niet meer aan te pas en verloor deze kansloos met 1-6.

De als tweede geplaatste Nadal, die last had van een voetblessure, verloor de laatste drie jaar slechts één keer eerder op gravel. Vorig jaar werd de Spanjaard geklopt in Hamburg door Roger Federer. Daardoor voorkwam de Zwitser dat Nadal zijn 82ste zege op rij boekte op gravel. Sindsdien was Nadal onverslaanbaar op gravel. Van zijn laatste achttien gespeelde toernooien op het gemalen baksteen, was hij zeventien keer de beste.