[WK-20] Spanje schakelt Brazilië uit

Brazilië is er niet in geslaagd om mede-titelkandidaat Spanje te verslaan in de achtste finales op het WK onder-20 in Canada. In Burnaby werd het na verlenging 4-2 voor de Europeanen.

De eerste helft ging vrij gelijk op, tot zo'n vijf minuten voor rust. De Brazilianen namen plots de leiding, en niet met één, maar met twee doelpunten. Allereerst ramde Leandro Lima de bal achter doelman Antonio Adán, en nog geen twee minuten later verdubbelde Alexandre Pato de score. Nog voor rust maakte Gérard Piqué echter de aansluitingstreffer voor de Spanjaarden. Spanje zette aan na de rust en dat resulteerde een dikke vijf minuten voor tijd in de gelijkmaker. Javi García nam een vrije trap snel en verraste iedereen: 2-2. In de verlenging die volgde ging Spanje door met domineren, en vond via Alberto Bueno de voorsprong. Toen Lima namens Brazilië zijn tweede geel kreeg, werd het voor de Europeanen alleen maar makkelijker. Vlak voor het verstrijken van de extra tijd prikte topschutter Adrián López ook nog de bal in het doel.

De tegenstander in de kwartfinale wordt Tsjechië, dat net als Spanje sterk terugkwam. In Victoria zette Tomoaki Makino zijn land Japan na 22 minuten op voorsprong. Lutte seconden na de thee versierden de Aziaten een strafschop, die werd verzilverd door Yasuhito Morishima. De Tsjechen toonden echter veerkracht, en doordat zij twee penalty's in drie minuten kregen, kwamen ze langszij via Ondrej Kudela en Jakub Mares. Ook hier volgde een verlenging, maar geen van beide landen kwam tot scoren. In de strafschoppenserie bleek Tsjechië de betere. De Europeanen misten er slechts één; Japan twee.

De Verenigde Staten waren verrassend genoeg te sterk voor Uruguay, dat in de groepsfase zeer sterk bleek. Het duel was niet bepaald hoogstaand, en er werden weinig kansen gecreëerd. Pas na rust kwam er wat leven in de brouwerij, en FC Groningen-spits Luis Suárez opende de score in de 73e minuut namens de Uruguayanen, een rebound binnentrappend. Net toen de wedstrijd binnen leek, maakte Mathias Cardaccio een eigen goal, toen hij probeerde een Amerikaanse spits van de bal te houden. Ook in Toronto bleek een verlenging noodzakelijk. Hierin was Michael Bradley, speler van SC Heerenveen, trefzeker, en stuurde de USA tegen de verhoudingen in naar de kwartfinales.

USA treft daarin Oostenrijk, een gevaarlijke outsider, net als het land dat zij versloegen in Edmonton: Gambia. Tijan Jaiteh verleende zijn ploeg geen goede dienst, en pakte zijn tweede gele kaart al voor rust, na een harde overtreding. Sebastien Prödl zette in blessuretijd van die eerste helft Oostenrijk nog op voorsprong, toen hij een vrije trap langs de Afrikaanse doelman kopte. Na rust bleek Gambia om te kunnen gaan met de man minder-situatie, en kwam langszij via Pierre Gomez, die een prachtige individuele actie afleverde. Toch zouden de Oostenrijkers aan het langste eind trekken. De ingevallen spits Erwin Hoffer scoorde tien minuten voor tijd de 2-1, zodat hier geen verlenging nodig was.

Uitslagen:

Spanje - Brazilië 4-2 (nv)
39' Lima 0-1
41' Pato 0-2
43' Piqué 1-2
84' Javi García 2-2
102' Bueno 3-2
120+1' Adrián 4-2

Japan - Tsjechië 2-2 (ns 3-4)
22' Makino 1-0
47' Morishima 2-0 (Pen)
74' Kudela 2-1 (Pen)
77' Mares 2-2 (Pen)

Yasuda en Morishima missen namens Japan. Pekhart deed dat in een Tsjechisch shirt.

Verenigde Staten - Uruguay 2-1(nv)
73' Suárez 0-1
87' Cardaccio 1-1 (ed)
107' Bradley 2-1

Oostenrijk - Gambia 2-1
45+1' Prödl 1-0
69' P. Gomez 1-1
81' Hoffer 2-1