Botero eist schadevergoeding van Phonak

Santiago Botero eist een schadevergoeding van zijn werkgever Phonak. De Colombiaan vindt dat hij dit jaar, kort voor de Tour de France, onterecht geschorst is, en is bereid daarmee naar de rechter te stappen.

Nu de zaak-Fuentes, ook wel Operación Puerto genoemd, door gebrek aan bewijs met een sisser dreigt af te lopen, is het de beurt aan de verdachten. Botero dreigt met een gang naar de rechtbank indien hij van Phonak geen schadevergoeding ontvangt. Zijn zaak maakt veel kans bij de rechter die het als werkgever-werknemer-conflict zal behandelen. Mocht de Colombiaan voor de rechtbank gelijk krijgen en Phonak een fikse som moeten ophoesten, kunnen de (voormalig) ploegen van renners als Jan Ullrich en Ivan Basso hun borst natmaken.

Phonak kon Botero schorsen vanwege het ethisch charter. Dit is een herenakkoord tussen de ProTour-ploegen waarbij eenieder die ook maar verdacht is van dopinggebruik door de ploegleiding buiten competitie wordt geplaatst. Voor een "gewone" rechtbank zal dit charter echter niet zo zwaar tellen. De kans is groot dat de ploegen dan opdraaien voor hun in wezen goedbedoelde maatregelen tegen doping.

"Ik ben heel blij dat ik zelf geen renners in die Operación Puerto heb", beaamt Marc Sergeant, manager van Davitamon-Lotto. "De betrokken teammanagers namen hun verantwoordelijkheid. Een moedige maatregel, daarover was iedereen het toch eens? Maar hoe dat juridisch beoordeeld wordt? Kijk, daar heb ik dus geen antwoord op. Pas midden volgend jaar zou opnieuw beweging komen in de Operación Puerto. Hoe moet het ondertussen verder?"

Sergeant legt precies de plek op de zere plek: "Wie een renner die genoemd wordt in een dopingzaak niet schorst, botst met dat charter en brengt zijn ProTour-licentie in gevaar. Wie het wel doet, riskeert juridische gevolgen. Voor een rechtbank blijft iedereen immers onschuldig zolang het tegendeel niet bewezen is. Wij zouden renners al moeten schorsen die alleen maar betrokken zijn, niet veroordeeld."