[A1GP] Uitslag Hoofdrace Zandvoort

Duitsland heeft na een spannende wedstrijd de hoofdrace gewonnen bij de A1GP op het circuit van Zandvoort. USA eindigde als tweede en Australie maakt het podium vol, net voor Nederland.

Bij de staande start was het Mexico die de leiding nam, nadat voor Zuid-Afrika de wedstrijd na een fout al voorbij was. Bleekemolen had een wereldstart en pakte de zevende plaats. Al gauw pakte de Fransen de leiding af van Mexico en wist gelijk wat afstand te nemen.

Mexico kon het tempo van Engeland en Duitsland en niet bijhouden, waardoor het terugviel naar de vierde plaats. Nederland, dat nog steeds zevende lag, moest die plek met huid en haar verdedigen, omdat China vlak erachter op de achtste plek reed. Nederland was de eerste van de top 10 die binnenkwam voor een pitstop, en na een redelijke pitstop kon Bleekemolen weer verder. Na een ongelukkige crash van Pakistan moest de safetycar de baan op. De plek waar de wagen geparkeerd stond was namelijk vlakbij de ingang van de pits, waardoor de auto's die niet makkelijk kon bereiken.

Door de safetycar was de opgebouwde voorsprong van leider Frankrijk weer teniet gedaan en lag het hele veld weer bij elkaar. Na twee ronden werd de race weer herstart, en wederom was Frankrijk, door de onoplettendheid van Duitsland, snel weg. Bij het uitkomen van de Tarzanbocht was er een probleem voor Nederland, waardoor Ierland er bijna voorbij kon. Naarmate de race vorderde begon het langzaam te regenen, waardoor er meerdere teams de pits binnenkwamen om regenbanden te halen. Bij de Tarzanbocht was er een aanval van Nederland op Engeland, en Bleekemolen wist door zijn wagen te laten staan, Manning voorbij te gaan.

De regen begon met bakken met water naar beneden te komen, en de meeste teams, die nog niet op regenbanden reden, gingen dat alsnog doen. Bleekemolen besloot om wederom naar binnen te gaan om regenbanden te halen. Na alle pitstops lag USA, die niet naar binnen waren geweest, aan de leiding, voor Frankrijk en Duitsland. Nederland reed op de vierde plaats, maar kwam steeds dichterbij Duitsland, en was een stuk sneller. Leider USA verloor steeds meer tijd, omdat ze nog steeds op slicks reden op een natte baan, waardoor het een kwestie van tijd was dat Frankrijk de leiding weer terug pakte. Doordat USA een foutje maakte, kon Frankrijk inderdaad de leiding weer terugpakken. Duitsland pakte de tweede plaats en Nederland reed als derde.

Frankrijk verloor steeds meer tijd op Duitsland en Nederland, die steeds dichterbij kwamen. Bleekemolen, die helemaal ontketent leek, wist Duitsland te verschalken, en pakte de tweede plaats. Frankrijk was het volgende slachtoffer van Bleekemolen, waardoor Nederland aan de leiding ging.

Het zonnetje brak door waardoor de baan opdroog, en Nederland, nog steeds op regenbanden, had een voorsprong van een kleine drie seconden op Duitsland, die Frankrijk ook voorbij was gegaan. Doordat de baan steeds droger werd gingen de meeste teams wederom naar binnen toe om weer op slicks te gaan rijden. USA had hier voordeel van omsat zij tijdens de regen niet naar binnen gingen om op regenbanden te rijden.

Met nog dertien minuten te gaan, reed Bleekemolen nog steeds op regenbanden, maar de voorsprong op USA liep steeds verder terug. Bleekemolen bleef ook buiten, ondanks dat USA en Duitsland steeds dichterbij kwamen, die beiden wel op slicks reden. Uiteindelijk kwamen beide voorbij Nederland. De strijd tussen USA en Duitsland ontbrandde daarna, en de Duitsers wisten USA voorbij te komen, waardoor ze aan de leiding kwamen. Met nog iets meer dan drie minuten te gaan lag Nederland op de derde plaats, met een voorsprong van dertig seconden op Australie, die vierde lag en op slicks reed, en dus steeds dichterbij kwamen.

Met nog 1 minuut te gaan lag Australie nog steeds achter Nederland, maar het verschil was nog maar vijf seconden. Australie wist in de laatste ronde alsnog Bleekemolen voorbij te gaan, waardoor Bleekemolen net naast het podium terecht is gekomen.

posteamrondenachterstand/uitvalreden
1Duitsland41
2USA41+ 7.870 sec
3Australie41+ 33.618
4Nederland41+ 35.872
5Mexico41+ 40.320
6Italie41+ 42.615
7Engeland41+ 54.332
8Zwitserland41+ 59.381
9China41+ 1:29.658
10Indonesie41+ 1:37.488
11Nieuw Zeeland41+ 1:49.138
12Brazilë40+ 1 ronde
13Canada40+ 1 ronde
14Ierland40+ 1 ronde
15Griekenland40+ 1 ronde
16Singapore40+ 1 ronde
17Maleisie36+ 5 ronden
18India34DNF
19Frankrijk31DNF
20Tsjechie25+ 26 ronden
Libanon18DNF
Pakistan17DNF
Zuid-Afrika0DNF