[WRC] Grönholm op weg naar thuisoverwinning

Op dag twee van de Rally van Finland heeft Marcus Grönholm in zijn thuisrally de leiding weten te behouden. Zijn rivaal van Citroën, de Fransman Sébastien Loeb, had moeite het tempo van de Fin te volgen en staat nu als tweede geklassificeerd met een achterstand van een ruime minuut. De team- en landgenoot van Grönholm, Mikko Hirvonen maakt de top drie af.

De dag begon dramatisch voor het team van Subaru. Het team zag haar beide coureurs in korte tijd uit de top tien wegvallen. De Noor Petter Solberg, gisteren goed voor een vierde plaats, ging na 700 meter op de tweede proef van de baan. Solberg en zijn navigator waren ongeschonden, dit gold niet voor de Subaru. De Noor moest zijn rally staken en zal waarschijnlijk verder gaan onder het SuperRally regelement. De teamgenoot van Solberg, de Australiër Chris Atkinson, kreeg op de eerste proef problemen met zijn versnellingsbak. Aan het einde van deze proef kwam de Australiër binnen met alleen een derde versnelling en verloor daarmee tijd.

Op de beroemde Ouninphja-proef, die door de hoge snelheden in tweeën verdeeld was, ging het fout voor Loeb en zijn teamgenoot Xavier Pons. Pons raakt een steen ten grootte van een voetbal en moet zijn wedstrijd staken. Grönholm en Loeb raakten ook deze steen en Loeb kreeg tijdens de aanvaring een lekke band en verloor daarmee tijd op de Fin.

's Middags reden de meeste coureurs hun eigen tempo, in de hoop geen onderdelen te beschadigen aan hun auto. Toch waren er slachtoffers te melden: Kosti Katajamaki kwam in aanraking met een kei en hield daar een kapotte vering aan over. Citroëncoureur Dani Sordo kwam verkeerd uit naar de aanloop van een sprong en kwam naast het parcours terecht op een steen. Daarmee moest de Spanjaard ook zijn wedstrijd staken.

De laatste paar proeven waren zwaar. Henning Solberg had problemen met de remmen van zijn Peugeot 307. Bij aankomst van de laatste proef bleek de Noor geen remmen meer te hebben. Ook Atkinson had wederom last van een probleem aan zijn Subaru Impreza. Tijdens de langste proef over 40 km gaf de stuurbekrachtiging de geest en moest de Australiër de laatste tweede proeven zonder doen.

Aan het einde van de dag heeft Grönholm zijn leiding in het klassment alleen maar vergroot. Loeb volgt op gepaste afstand en Hirvonen staat derde. De top vijf wordt vol gemaakt door Henning Solberg en de Italiaan Gigi Galli.

Stand na dag twee in de Rally van Finland:

#CoureurMerkTijd Verschil
1M. Grönholm(FIN)Ford Focus RS WRC 062:23:51-
2S. Loeb(FRA)Citroën Xsara WRC2:24:5901:07.8
3M. Hirvonen(FIN)Ford Focus RS WRC 062:25:3301:42.5
4H. Solberg (NOR)Peugeot 307 WRC2:27:2803:37.0
5G. Galli (ITA)Peugeot 307 WRC2:28:3704:45.9
6J. Tuohino (FIN)Citroën Xsara WRC2:29:2905:38.1
7J. Välimäki (FIN)Mitsubishi Lancer WRC2:29:4905:58.6
8J. Kopecky (CZE)Skoda Fabia WRC2:32:4108:50.5
9M. Stohl (AUT)Peugeot 307 WRC2:36:2612:35.2
Submitter:  Bron: FOK!sport