Zabriskie wint proloog, Posthuma vijfde

David Zabriskie heeft de proloog in de Dauphiné Libéré gewonnen. Joost Posthuma legde knap beslag op de vijfde plaats.

Vakantiebestemming Annecy vormde het decor voor de prelude van deze 58e Dauphiné Libéré. De coureurs kregen een biljartvlakparcours van zo’n vier kilometer voorgeschoteld. Vroege snelle tijden waren er voor Christophe Edaleine (als eerste onder de 4,50), Bert Grabsch, Vladimir Gusev en Joost Posthuma. Laatstgenoemde voerde met zijn 4.43,19 een tijdje de tabellen aan, totdat Sebastian Lang er een seconde afsnoepte.

Naast Lang slaagden slechts drie renners erin Posthuma de loef af te steken: Zabriskie (4.35), George Hincapie (4.37) en Stuart O’Grady (4.41). Voor Hincapie is dat een uitstekende rentree na zijn ongelukkige valpartij in Parijs-Roubaix. Top tien noteringen waren er ook voor Alejandro Valverde en Floyd Landis. Van de topfavorieten verloor Levi Leipheimer met zestien seconden relatief veel tijd. Alexandre Vinokourov – in zijn eerste wedstrijd voor Astana-Würth – gaf slechts tien seconden toe op Zabriskie.

Morgen staat de 207 kilometer lange rit tussen Annecy en Bourgoin-Jallieu op het programma, een van de weinige kansen voor sprinters deze week. Op donderdag en zaterdag vinden de zwaarste etappes plaats. Onder andere de fameuze Mont Ventoux wordt weer aangedaan.


Uitslag Proloog - Annecy – 4,1 kilometer:

#CoureurPloegTijd
1D. ZabriskieCSC4.35
2G. HincapieDIS0’02”
3S. O’GradyCSC0’06”
4S. LangGER0’07”
5J. PosthumaRAB0’08”
Submitter:  Bron: FOK!