Uitslag Turkije - Zwitserland

Zwitserland heeft zich ten koste van Turkije geplaatst voor het WK voetbal in Duitsland. Een 4-2 verlies was net genoeg om een WK-ticket te bemachtigen. De eerste wedstrijd wonnen de Zwitsers namelijk met 2-0.

De missie van Turkije voor aanvang van de tweede ontmoeting met Zwitserland was duidelijk. Winnen met meer dan twee doelpunten verschil om zeker te zijn van het wereldkampioenschap, of met 2-0 om een verlenging af te dwingen. In alle andere gevallen zouden de Zwitsers zeker zijn van kwalificatie voor het WK. Aan de kant van Turkije keerde Emre na een schorsing weer terug in het elftal. Door een opgelopen gele kaart in de ontmoeting van zaterdag moest Huseyin Cimsir vanaf de tribune toekijken hoe zijn landgenoten de Zwitsers zouden bestrijden.

Ondersteund door een volgepakt stadion in Istanbul begon Turkije slecht aan de wedstrijd. Al in de eerste minuut veroorzaakte Alpay een penalty door hands te maken in het strafschopgebied. Alexander Frei benutte vervolgens de strafschop: 0-1. Door de voorsprong moest Turkije flink aan de bak. Om weer te stunten op het WK – net zoals het in 2002 deed met een derde plek – moesten de Turken maar liefst vier keer scoren. Voor rust was het al hard op weg om dit te realiseren. Na iets meer dan twintig minuten was het Tuncay die een vrije trap van Emre achter de Zwitserse keeper Zuberbuhler kopte. Vijf minuten voor het rustsignaal was het Hakan Sukur die een lange pass van Ergun afwerkte: 2-1.

Turkije begon beter aan het tweede bedrijf en maakte de wedstrijd al snel weer spannend. In de 52e minuut scoorde Necati vanaf elf meter de belangrijke 3-1, na een makkelijk gegeven strafschop. Daarmee hadden de Turken nog meer dan een half uur de tijd om de bevrijdende 4-1 te maken. Toch wist het niet de vele kansen om te zetten in een doelpunt. En zoals zovaak valt deze dan aan de andere kant. Streller verschalkte via de counter de Turkse doelman Volkan één tegen één: 3-2. Turkije had nog slechts vijf minuten om tweemaal te scoren. Dat deed het maar eenmaal via Tuncay in de 88e minuut, maar dit was niet genoeg om een WK-ticket af te dwingen. Hierdoor plaatst Zwitserland – gastheer van het EK in 2008 – zich voor het WK in Duitsland. Turkije mist na het EK nu ook het WK via een play-off wedstrijd.