Duister beurshandelen neemt sterk toe

De Europese aandelenbeurs Euronext lanceert volgende week een nieuwe beurs genaamd SmartPool. Op deze beurs kan in het 'duister' gehandeld worden in de duizend grootste fondsen uit 15 Europese landen. Niemand ziet wie er handelt, en hoe groot het aanbod en de vraag is. Onzichtbaar voor de handelaren zelf, brengt de beurscomputer vraag en aanbod bij elkaar.

Particulieren zijn niet welkom. Alleen pensioenfondsen, hedgefondsen en investeringsbanken die vaak en snel in enorme hoeveelheden aandelen willen verhandelen zullen deze beurs gebruiken. Zo kunnen zij hun transacties onzichtbaar uitvoeren. Het voordeel is dat de handel, omdat het buiten de reguliere beurs omgaat, geen impact heeft op de aandelenkoersen.

In Amerika is het duister beurshandelen al een stuk populairder. Naar schatting bedraagt dit al 12 procent van de totale handel. Dit is opmerkelijk omdat sinds de kredietcrisis de roep om transparantie op de financiële markten groot is. Echter bevorderen de toezichthouders deze handel; volgens richtlijnen moeten beurshandelaren voor hun klanten de best mogelijke deal vinden.

Met dank aan pberends voor de herschreven submit.