Weer uitbraak bijenziekte in Drenthe

In Drenthe is opnieuw een uitbraak van de bijenziekte Amerikaans vuilbroed geconstateerd. Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Gerda Verburg (CDA) heeft een vervoersverbod voor bijen ingesteld rond de plaats De Punt waar de getroffen imker is gevestigd.

De vondst van de bijenziekte is opmerkelijk omdat de imker zelf nog niets had gemerkt. Normaal gesproken ontdekt de bijenhouder een uitbraak het eerst. Nu waren onderzoekers van de Wageningen Universiteit de imker voor. In een monster van de bijenkast dat tijdens een routine controle werd onderzocht, bleken bacteriën met de ziekmaker aangetroffen.

Eerder werden bijen in Buinerveen en Exloo besmet met de ziekte. Ook bijen in Stadskanaal in de provincie Groningen werden getroffen.

Amerikaans vuilbroed richt zich op het broedsel van bijen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie waarvan de sporen na lange tijd nog kunnen kiemen. Imkers bestrijden de bijenziekte zelf, maar zijn hier in Europa niet toe verplicht. Amerikaans vuilbroed is een grote bedreiging voor de bijenpopulatie.


  (foto: DAG)