GroenLinks noemt miljardeninjectie 'niet gering'

GroenLinks noemt de miljardeninjectie voor de Nederlandse financiële sector die minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) gisteren aankondigde 'niet gering'. De partij wil beargumenteerd zien dat de maatregel terecht is.

De partij wil bovendien zeker weten dat financiële autoriteiten 'in control' zijn. Ook moet meer inzicht komen in de actuele gevolgen van de kredietcrisis voor Nederland, laat de partij weten.

GroenLinks vindt het goed dat Bos de spaartegoeden van IceSave tot honderdduizend euro garandeert. De injectie van twintig miljard euro die het financiële stelsel overeind moet houden noemt GroenLinks een forse ingreep. Om die reden wil de partij weten wat de precieze problemen van de Nederlandse financiële instellingen zijn en wat de diagnose is.

Bos maakte donderdagavond bekend dat de staat twintig miljard euro uittrekt voor steun aan de financiële sector. Financiële instellingen die op zich gezond zijn, maar door de kredietcrisis geen geld meer kunnen lenen, kunnen zich bij het ministerie van Financiën melden. De regeling geldt niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor kleine. Het geld is direct beschikbaar.