Megaboete voor 'paraffine-maffia'

Europees Commissaris Neelie Kroes (Mededinging) heeft een enorme geldboete opgelegd aan negen oliemaatschappijen - waaronder Sasol, ExxonMobil en Total - wegens illegale kartelvorming. De bedrijven hadden onder leiding van het Duits-Zuid-Afrikaanse Sasol dertien jaar lang illegale prijsafspraken gemaakt over paraffinewas. In totaal moeten de bedrijven 676 miljoen euro overmaken aan de Europese Unie. Het geld gaat naar de schatkist van de EU-lidstaten.

Paraffinewas zit in tal van producten zoals kaarsvet, autobanden, verpakkingen, de korst van kaas of kauwgum. Hierdoor heeft ''iedere consument wel eens een te duur product gekocht van de paraffine-maffia'', aldus Kroes vandaag.

Shell deed ook mee aan de prijsafspraak maar kreeg geen boete omdat de maatschappij de illegale praktijken verklikte bij de Europese Commissie. Verklikkers gaan altijd vrijuit omdat die in de ogen van Kroes het makkelijk maken om dergelijke praktijken op te rollen.  Sasol, Repsol en Exxonmobil kregen als dank voor hun medewerking een korting op de boete. Alle anderen, waaronder Total, betalen de volle mep, zijnde 69 miljoen euro.

De 676 miljoen euro is de op vier na grootste boete uit de Europese geschiedenis.