PvdA: banken zijn laks bij verstrekken hypotheek

Criminelen profiteren van de luiheid en een gebrek aan scherpte van banken als die een hypotheek verstrekken. Dat stelt PvdA-Kamerlid Staf Depla. Hij wijst op een onderzoek waaruit blijkt dat in 2006 voor 25 miljoen euro is gefraudeerd. In 2000 was dat nog tachtigduizend euro. De PvdA'er roept banken onder meer op strenger te controleren wie een hypotheek afsluit.

Met een vals taxatierapport in de hand sluiten criminelen een hypotheek van twee ton af op een pand dat slechts een ton waard is, lichtte Depla vrijdagochtend in het Radio 1-Journaal toe. Het verschil verdwijnt vervolgens in hun zak. De aap komt pas uit de mouw als het pand later vanwege hun criminele activiteiten moet worden verkocht.

Voor het verschil bij de verkoop kloppen de banken aan bij de Nationale Hypotheek Garantie, een fonds dat garant staat voor de geldverstrekker. Dat geld wordt opgehoest door de belastingbetaler, stelt Depla. Het aangehaalde onderzoek maakt volgens het Kamerlid duidelijk dat deze vorm van hypotheekfraude in het begin van deze eeuw een vlucht heeft genomen.