Hanna groeit uit tot orkaan en nadert VS

Terwijl Gustav boven het zuiden van de Verenigde Staten is afgezwakt tot een orkaan van de eerste categorie, is tropische storm Hanna aangewakkerd tot orkaankracht. De Bahamas en de Turks- en Caicoseilanden werden maandag getroffen door hevige windvlagen en beukende golven. Volgens weerdeskundigen kan de orkaan in de loop van de week het zuidoosten van de VS bereiken.

Op de Bahamas schuilden mensen thuis of in schuilplaatsen van de overheid voor de sterke winden. Op de Turks- en Caicoseilanden werden scholen en het vliegveld gesloten. Over gewonden of schade is niets bekend.

Hanna is de achtste grote storm van het Atlantische orkaanseizoen en volgt Gustav op, die vandaag ten westen van New Orleans aan land ging. Schattingen over waar Hanna de Amerikaanse kust zal bereiken lopen uiteen van Miami tot North-Carolina.

De Europese Unie heeft voor twee miljoen euro aan hulpgoederen toegezegd aan daklozen na het passeren van Gustav door het Caribisch gebied. Het geld is bedoeld voor Haïti, Cuba, Jamaica en de Dominicaanse Republiek. Volgens de EU wonen achtduizend mensen in Haïti in tijdelijke behuizingen nadat rukwinden en hoog water hun huizen en boerderijen op het eiland vernielden.