Italië: overvallers niet uitgezet zonder berechting

De twee Roemeense schaapherders die in Italië een Nederlands paar op gewelddadige wijze beroofden, worden niet uitgezet zonder zich eerst voor de rechter te verantwoorden. Dat heeft de Italiaanse ambassadeur in Nederland het ministerie van Buitenlandse Zaken verzekerd. Het tweetal zal een eventuele straf ook eerst in Italië moeten uitzitten, alvorens het land te worden uitgezet, zegt een woordvoerder van het ministerie vandaag.

De ambassadeur had gisteren op hoog ambtelijk niveau een gesprek op het ministerie in Den Haag. De Italiaan werd gevraagd een toelichting te geven over de vervolging en de verdere rechtsgang van de verdachten.

Eerder deze week had de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Roberto Maroni gezegd dat de Roemenen worden uitgezet. De twee, die hebben bekend, beschouwden de verkrachting van de vrouw waaraan zij zich schuldig zouden hebben gemaakt volgens Maroni als normaal.

De twee vijftigers uit Waalre waren op fietsvakantie door Europa toen ze in de buurt van Rome, bij Ponte Galeria, werden overvallen. Ze hadden hun tentje opgezet bij een verlaten huis in een afgelegen gebied. De Nederlanders werden met stokken geslagen en de vrouw werd verkracht. De daders gingen ervandoor met 1.500 euro aan sponsorgeld, dat de twee hadden verzameld voor een goed doel.

In Italië ontstond de voorbije dagen een rel over uitspraken van de burgemeester van Rome Gianni Alemanno. Hij had gezegd dat de Nederlanders onvoorzichtig en onverantwoordelijk hadden gehandeld door hun tent op die plek op te zetten. Na een storm van kritiek moest hij zijn woorden nuanceren.

De Nederlandse ambassadeur in Italië Egbert Jacobs heeft het koppel maandag bezocht in het ziekenhuis. De ambassade houdt zich dagelijks op de hoogte van hun toestand. Wanneer ze terugkomen naar Nederland, kon de ministeriewoordvoerder uit privacyoverwegingen niet zeggen. Om die reden is ook niets gemeld over hun gezondheidstoestand.