Hogere kijkcijfers Tour na dopingperikelen

De Tour de France verliest zijn geloofwaardigheid door dopingaffaires. Toch kijken er juist meer mensen naar de wielerronde.

De televisiekijker voelt zich niet beduveld door doping gebruikende wielrenners, althans niet in die mate dat hij ophoudt met kijken. Uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek blijkt zelfs dat er na de grote dopingschandalen juist meer mensen het wielerspektakel op tv zijn gaan bekijken.

Na afloop van de Tour van 2006 werd winnaar Floyd Landis uit de uitslag geschrapt, nadat hij betrapt was op doping. Desondanks trok de eerste week van de Tour in 2007 gemiddeld meer kijkers dan het jaar ervoor. In de eerste week van 2006 keken gemiddeld 650.000 Nederlanders naar de live-uitzending van de etappe. Een jaar later waren dat er 715.000.

Nadat geletruidrager en Rabobankcoureur Michael Rasmussen in 2007 vier dagen voor het einde van de ronde onder verdenking van doping uit koers werd gehaald, steeg het aantal kijkers zelfs naar meer dan een miljoen.

Ook de Tour van dit jaar heeft in Nederland niet te lijden onder de dopingzaken. In de tweede week keken er gemiddeld 830.000 Nederlanders. In de eerste Tourweek waren dat er nog 632.000.