Schade illegale software kost miljarden

Uit een onderzoek, dat is uitgevoerd door IT-bureau IDC, blijkt dat de schade die de software-industrie lijdt als gevolg van illegale software in de miljarden loopt. Er is becijferd dat softwarebedrijven voor 47,8 miljard dollar (31 miljard euro) zijn benadeeld in 2007.

Wereldwijd zou 38 procent van de software die in gebruik is illegaal zijn. Een jaar eerder was dat nog 35 procent. Landen waar software een snelle opmars maakt en waar de groei niet of nauwelijks wordt gecontroleerd, zijn voor een groot deel schuldig aan de drie procent stijging in een jaar tijd. Er moet gedacht worden aan arme landen als Zimbabwe, Bangladesh en Armenië. De software die in deze landen wordt gebuikt, is bijna volledig illegaal.

De Verenigde Staten staan bovenaan het lijstje, als wordt gekeken naar het percentage illegale software. De koppositie betekent in dit geval het beste resultaat; één op de vijf stukjes software in de VS is illegaal verkregen en dat is nergens anders zo laag. Nederland staat op een dertiende plaats van in totaal 108 onderzochte landen. In ons land is ongeveer 28 procent van alle gebruikte software illegaal. Onderzoeksbureau IDC zegt dat de schade voor de Nederlandse software-industrie daardoor ruim een half miljard euro bedraagt.