Startersloon hoogopgeleiden stijgt

Het is een gunstige periode voor hoogopgeleide starters. Dat concludeert onderzoeksbureau HayGroup uit een analyse van salarissen van mensen die maximaal drie jaar meedraaien op de arbeidsmarkt. Het gemiddelde jaarinkomen van hbo- en universitaire starters op de arbeidsmarkt steeg afgelopen jaar met ongeveer vijf procent naar 31.710 euro. Over de gehele arbeidsmarkt namen de lonen met zo'n twee procent toe.

Dat het goed gaat met de lonen van starters is in de eerste plaats het gevolg van de lage werkloosheid en de krapte op de arbeidsmarkt, verklaart het onderzoeksbureau. Omdat de economie en daarmee het aantal banen groeit, blijven de lonen dit jaar naar verwachting toenemen. Wel wordt verwacht dat de stijging zal afnemen, omdat de economie minder hard groeit.

Vooral vacatures in de financiële sector worden moeilijk vervuld. Deze krapte bestaat al jaren. Hetzelfde geldt voor de personeelsschaarste in de ICT en de technische sector, concludeert het onderzoeksbureau, dat de situatie onderzocht bij 126 middelgrote en grote bedrijven.

Of ook lager opgeleide starters meer zijn gaan verdienen is niet met zekerheid te zeggen, laat onderzoeker Bart Godthelp weten. Vergelijkbare historische gegevens over salarissen van mbo-starters heeft het onderzoeksbureau niet. "Maar gezien de schaarste in bijvoorbeeld de technische en financiële sector zijn loonstijgingen op mbo-niveau in deze sectoren aannemelijk."