Schrikkeldag kost 25 euro per persoon

Icoon EconomieGefeliciteerd als je jarig bent, de rest van Nederland moet onbetaald werken, extra electriciteit en gas betalen en voor een dag extra eten kopen. We geven vandaag gemiddeld 25 euro meer per persoon uit.  Er is wel een meevaller, we zijn allemaal vandaag doorverzekerd, een kostenplaatje van 17 miljoen voor de verzekeraars. De reden van dit alles: het is schrikkeldag.

De maand februari heeft dan een extra dag. Reken je even mee? Een schrikkeljaar telt 366 dagen in plaats van 365. Elk jaartal dat deelbaar is door vier, maar niet door honderd, maar wel weer door vierhonderd, (volgt u het nog?) is een schrikkeljaar. De extra schrikkeldag is ingevoerd omdat een jaar niet exact 365 dagen telt. De tijd die de aarde nodig heeft om een keer rond de zon te draaien is 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 45,1875 seconden. Als we ons daar niets van zouden aantrekken, zouden we na vier jaar bijna een dag tekortkomen. Oud en nieuw zou dan bijvoorbeeld een dag te vroeg worden gevierd.

Op langere termijn zouden ook de seizoenen ten opzichte van het kalenderjaar gaan verschuiven. De huidige kalenderberekening is ingevoerd door Paus Gregorius XIII in 1582. Hij bepaalde dat er voortaan 97 schrikkeljaren in iedere periode van 400 jaar zijn.


Conan O'Brien over schrikkeldag 2008.