'Premier moet nieuw softdrugsverdrag bepleiten'

Een aantal (oud-) politici hebben premier Jan Peter Balkenende in een brief opgeroepen zich in te zetten voor nieuwe internationale verdragen over softdrugs. Onder hen zijn oud-premier Dries van Agt, oud-minister Els Borst van Volksgezondheid, Europarlementariër Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en de burgemeesters Gerd Leers (Maastricht), Ruud Vreeman (Tilburg) en Thom de Graaf (Nijmegen).

Onder de ondertekenaars bevinden zich ook de korpschefs uit de regio's Limburg Zuid en Midden- en West Brabant. Ze stellen dat het huidige cannabisbeleid niet meer geloofwaardig is. De regering zou niet alleen het gebruik van softdrugs moeten gedogen, maar ook de productie en distributie. De regering wijst dat tot nu toe af, omdat het in strijd is met de internationale regels.

Die internationale regels moeten volgens de ondertekenaars dan maar worden veranderd. In 2008 houden de Verenigde Naties een conferentie over het drugsbeleid. ''In 1998 spraken de landen in VN-verband af dat de wereld in 2008 drugsvrij moet zijn. De repressieve aanpak heeft volledig gefaald. Het is duidelijk dat we in 2008 voor een nieuwe aanpak moeten kiezen'', aldus Europarlementariër Buitenweg.



'Wat een prachtige planten'