Maximumsnelheid voor caravans omhoog

Icoon FileVoor mensen die een caravan bezitten is er goed nieuws. De maximumsnelheid van auto’s met caravan en aanhangwagens tot 3,5 ton wordt opgeschroefd van 80 tot 90 kilometer per uur. Dat heeft minister Camiel Eurlings vandaag in een brief geschreven aan de Tweede Kamer. Het is nog niet bekend wanneer de verhoging ingaat. Eerst moet het systeem om bekeuringen automatisch af te handelen, zoals flitspalen, worden aangepast. Dat kan een paar jaar duren.

Eén van de belangrijkste punten om de maximumsnelheid te verhogen zijn onder meer de ergernissen van vrachtwagenchauffeurs die vaak een hele poos achter een auto met caravan of aanhangwagen moeten rijden, terwijl zij harder mogen rijden. Ook automobilisten met hun rijdende hut voelen zich vaak opgejaagd wanneer een vrachtwagen lange tijd achter hen rijdt.

De ANWB is al lang een voorstander van de verhoging van de maximumsnelheid. In de aanloop naar de aanpassing van de snelheid, gaat de organisatie instructies geven aan automobilisten over veilig rijden met caravan of aanhangwagen. BOVAG voerde in augustus nog actie voor de snelheidsverhoging. Duizenden caravan- en aanhangerbezitters werden opgetrommeld om ansichtkaarten naar de verkeersminister te sturen met een oproep de maximumsnelheid te verhogen.

In Nederland rijden er ongeveer 470.000 sleurhutten rond en is daarmee een van de landen met de hoogste caravandichtheid in Europa. In ons land worden jaarlijks 17.000 nieuwe caravans gekocht.