Mogelijk extra zetels Europarlement voor Nederland

Icoon EuropaHet Europees Parlement gaat in 2009 naar het maximumaantal van 750 zetels in plaats van de eerder geplande 732 zetels. De extra zetels zijn bestemd voor enkele landen met een relatief laag aantal afgevaardigden, waaronder mogelijk Nederland.

Dat bleek maandagavond bij een debat in de commissie constitutionele zaken in het parlement. Spanje, Zweden, Hongarije en mogelijk Nederland kunnen er dan afgevaardigden bij krijgen. Enkele overtegenwoordigde landen moeten mogelijk inleveren.

"Voor Nederland ziet het er niet gek uit. We zitten aan de krappe kant, vergeleken met het aantal inwoners", zei CDA-fractieleidster Maria Martens.

De zetels zijn nu wat scheef verdeeld als gevolg van vroegere onderhandelingen. Zo heeft Nederland bijna evenveel Europarlementariërs als België, maar de helft meer inwoners. "Beter is alleen het aantal inwoners als criterium te nemen, onder bepaalde voorwaarden", zei rapporteur Alain Lamassoure van de christendemocratische partij.

Deze maand moet al een concreet cijfervoorstel klaar zijn. De EU-landen stemmen er in oktober over. Nederland heeft nu 27 afgevaardigden in het Europarlement. In 2009 was een daling naar 25 gepland.