Kerk kijkt kunst af van de Islam

Icoon OnderwijsIn Frankrijk heeft men een alternatieve manier gevonden om een poging te doen om wat meer mensen naar de kerk te krijgen: de pastoors en priesters gaan in de ‘leer’ bij een ander gebedshuis, namelijk de moskee. Door middel van cursussen en door bij elkaar te zitten en te praten over het geloof hoopt men dat er angst en vooroordelen wegvallen, aan beide kanten.

Geestelijken die hieraan meedoen krijgen een cursus van een week die meer inzicht moet geven over wat de Islam nu eigenlijk inhoudt, de geschiedenis ervan, en andere spirituele, sociale en culturele aspecten. Steeds vaker zijn er ‘gemixte’ koppels en de Kerk wil weten hoe ze daar het beste mee kunnen omgaan, zodat zij deze mensen ook bij hun parochie kunnen betrekken.

Meer dan 40 priesters en pastoors hebben dit jaar de cursus al gedaan, tegenover 28 vorig jaar. De vraag groeit dus. De meeste bisdommen hebben vandaag de dag een afgevaardigde die meer weet over de Islam. “Tot voor kort was de Kerk er voornamelijk op uit om broederlijk met immigranten en hun geloof om te gaan. Nu hebben we een opleiding nodig om dieptegang in de theologische dialoog te behouden,” aldus priester Max de Guibert.