Hirsch Ballin: bewaren belgegevens helpt opsporing

Icoon BinnenlandsDe nieuwe plicht voor telecombedrijven om belgegevens anderhalf jaar te bewaren, bevordert de opsporing van misdrijven. "Het is van belang om na te kunnen gaan met wie een verdachte heeft gebeld." Dat zei minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vrijdag.

Hoewel de beldata geen informatie leveren over de inhoud van een gesprek, zijn ze volgens Hirsch Ballin toch nuttig voor justitie. De gegevens kunnen bijvoorbeeld belangrijke aanwijzingen bevatten of een verdachte kort voor een misdrijf telefonisch contact heeft gehad met medeverdachten. Het is van belang dat de gegevens niet te snel in de prullenbak belanden, omdat opsporingsonderzoeken soms traag op gang komen. "En dan zouden de gegevens niet meer te vinden zijn", aldus Hirsch Ballin.

Een Europese richtlijn verplicht Nederland om de belgegevens gedurende 6 tot 24 maanden te bewaren. Telecombedrijven hebben gelobbyd voor een korte bewaartermijn, omdat zij vrezen voor hoge kosten en problemen bij het opslaan van de enorme hoeveelheid data.

De minister stelt daar tegenover dat de gegevens hoe dan ook moeten worden opgeslagen. Als ze dan toch zijn verzameld, kunnen de telecombedrijven de data maar het best even bewaren. Eventuele kosten moeten de ondernemingen verrekenen in het beltarief dat ze hanteren.