Overleden agente nog steeds niet begraven

Icoon BinnenlandsHet lichaam van de vorige maand overleden Vlaardingse agente Habiba Yaakoubi (34) staat nóg steeds boven de grond. De Marokkaanse familie wil dat ze begraven wordt, haar voormalige man wil haar laten cremeren omdat ze dat zou hebben laten vastleggen.

De moeder van de politieagente, een gelovige moslim, bestrijdt dat de handtekening onder de wilsbeschikking van haar dochter echt was en deed aangifte van valsheid in geschrifte. Verder eiste ze een onderzoek naar de doodsoorzaak. Ze heeft nu de hulp ingeroepen van de commissaris van de koningin van Zuid-Holland, J. Franssen.

Beslag
Er wordt al tijden gesold met de stoffelijke resten van de agente. Vorige maand werd het op de dag van de crematie direct na de rouwdienst door Justitie in beslag genomen. In eerste instantie ging men ervan uit dat de politieagente een natuurlijke dood was gestorven, later kwam er info binnen die deed besluiten het lijk nader te onderzoeken.

Over de kwestie zijn al twee kort gedingen gevoerd. In de laatste werd door de rechter bepaald dat het lichaam tot ten minste 1 mei niet gecremeerd zou mogen worden. Dat bood de ruimte om alle beschuldigingen te onderzoeken. In de tussentijd, zo bepaalde de rechter, mocht de familie de vrouw een, eventueel tijdelijke, begrafenis geven.

Dat ze nog niet is begraven, komt volgens burgemeester Bruinsma van Vlaardingen omdat de familie sedertdien geen actie heeft ondernomen. Daarom ligt het lijk nog steeds in een koeling in het uitvaartcentrum. De advocaat van de moeder zal zich alsnog tot de burgemeester wenden. Bruinsma: ''Ik ga daar maandag over vergaderen. Ik denk dat ik niet anders kan doen dan toestemming geven voor de begrafenis.'' De burgervader erkent wel dat hij in gebreke is gebleven, omdat een eerder verzoek tot niet begraven, nooit aan de familie en hun advocaat blijkt te zijn doorgegeven.

Habiba Yaakoubi was als agente ook lid van de stichting Desert-cops. Doel van deze stichting is het schenken van motorvoertuigen aan artsen in Gambia. Samen met andere Nederlandse agenten die lid zijn van die stichting, maakte ze in 2006 een reis naar het Afrikaanse land. De site van de stichting (Desert-cops.nl) is momenteel een condoleance-site.