De Hoop Scheffer langer NAVO-secretaris

Icoon NAVO De 26 lidstaten van de NAVO hebben de Nederlandse politicus Jaap de Hoop Scheffer woensdag herbenoemd als secretaris-generaal van de militaire alliantie. Hij mag tot 2009 aanblijven om het zestig jarig bestaan van de Atlantische organisatie voor te bereiden.

De Hoop Scheffer is herbenoemd omdat hij succesvol is geweest in het verminderen van spanningen tussen de NAVO-lidstaten. Deze waren ontstaan omdat met name Frankrijk en Duitsland zich fel hadden verzet tegen de Amerikaanse en Britse invasie van Irak. De Hoop Scheffer heeft ervoor gezorgd dat elk land in ieder geval iets bijdraagt aan Irak, of dat nu via met geld, kennisoverdracht, training of militaire hulp is. De NAVO heeft vooral door Frankrijk geen militaire rol in Irak.

De NAVO heeft momenteel de drukste periode in haar bestaan. Het is actief in Afghanistan met 32.000 militairen uit 37 landen. Ook heeft de NAVO 16.000 manschappen in de Servische autonome staat Kosovo. Tevens heeft de NAVO kleine troepeneenheden in Sudan en Bosnië-Herzegovina, al wordt in dat laatste land de vrede vooral bewaakt door EU-troepen.

De Hoop Scheffer wil de komende jaren enkele hervormingen doorvoeren. Zo wil hij dat de kosten van de militaire operaties gelijker verdeeld worden over de lidstaten. Nu betalen de landen die de operaties uitvoeren daar nog zelf voor. Ook zal hij het startsein geven voor een nieuw NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Dat zal over enkele jaren klaar zijn.

De Hoop Scheffer was voor Jan Peter Balkenende de leider van het CDA. Daarna werd hij minister van Buitenlandse Zaken.



Langer leider van de NAVO