Regering maakt verhoor prins Laurent mogelijk

Icoon KoningshuisDe Belgische minister van Justitie Laurette Onkelinx heeft een koninklijk besluit opgesteld waardoor prins Laurent, zoon van koning Albert II, kan worden opgeroepen als getuige in het proces over fraude bij de marine. Koning Albert heeft het besluit ondertekend.

Het proces begint maandag in Hasselt. Twaalf mensen zitten in de beklaagdenbank. Ze worden verdacht van gesjoemel met facturen, oplichting en omkoping. Het bedrag aan valse facturen loopt op tot 2,2 miljoen euro.

Eén van de aangeklaagden is Noël Vaessen, een gepensioneerde kapitein-ter-zee en de gewezen adviseur van prins Laurent. Zijn verdediging wil nu dat prins Laurent als getuige wordt gehoord. Dat verhoor zal niet tijdens het proces in Hasselt plaatshebben.Volgens sommige verdachten zou Laurent geprofiteerd hebben van de fraude en zou hij daar ook van hebben geweten. Laurent is formeel geen verdachte.

Prins Laurent heeft ondertussen een advocaat in de arm genomen om voorbereid te zijn op eventuele ontwikkelingen tijdens het proces. Laurent heeft ook besloten niet op skivakantie te gaan gedurende het proces, zo meldden Belgische kranten. Een voormalige privéleraar van de prins zegt in de krant La Dernière Heure dat Laurent ''zeer gedeprimeerd en volledig ontredderd'' is door de beschuldigingen aan zijn adres.

Laurent staat in België bekend als iemand die graag met geld smijt en voortdurend financiële zorgen heeft. 'Vrienden' bij de marine zouden zijn huis in Tervuren voor enkele tonnen hebben opgeknapt. Volgens verdachten in de fraudezaak wist Laurent ervan dat dat niet volgens de regels was. Zijn vader, koning Albert II, zei in zijn kersttoespraak vorige week dat "niemand boven de wet staat".