'Eén op de tien jongens iedere week dronken'

Icoon BinnenlandsEen op de tien jongens is minstens één keer per week dronken tegenover 4 procent van de meisjes. Bijna een derde van de jongens tussen 13 en 35 jaar drinkt twee of drie avonden per week.

Dat blijkt uit een onderzoek van omroep BNN in samenwerking met onderzoeksbureau Qrius onder ruim vijfhonderd jongeren tussen de 13 en 35 jaar. Het onderzoek is gedaan voor het programma Spuiten en Slikken.

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren denken dat in een mixdrankje 15,5 procent alcohol zit, terwijl dit 35 procent is. Ook denken de ondervraagden dat er in bier 7,7 procent alcohol zit, in werkelijkheid is dat 5 procent.

Meer dan de helft heeft laten weten niet minder te gaan drinken als alcohol duurder wordt. Een recentelijk gepubliceerd onderzoek van het Centraal Plan Bureau concludeerde al dat het terugdringen van alcoholgebruik alleen kan gebeuren bij een accijnsverhoging.

Vrijwel alle jongeren zeggen niet agressief te worden van drank. 80 procent van de respondenten denkt echter dat er zonder drank minder geweld zou zijn in het uitgaansleven.