eBay haalt een Rode Kruis-veiling weg

MediaEBay heeft één van de veilingen van de Belgische versie van het Glazen Huis verwijderd, omdat deze ''aanstootgevend'' zou zijn. Het ging om de originele versie van een cartoon die eerder dit jaar in het weekblad Knack heeft gestaan in de periode van de commotie omtrent de Deense Mohammed-cartoons. Het betreft een pen als een mannetje met een afgebroken beentje. Het figuurtje zou met veel verbeelding als een profeet gezien kunnen worden.

Volgens eBay ''zet de prent aan tot haat en onverdraagzaamheid op grond van etnische afkomst''. Daarom is hij uit de veiling van Music For Life gehaald.

Het weekblad protesteert met klem tegen de eenzijdige beslissing van eBay. De redactie zegt in de cartoon ''géén enkele eigenschap te zien die eBay er blijkbaar wel in herkent.'' De cartoon werd indertijd getekend door huisillustrator GAL. De cartoon stelt volgens de maker een kroontjespen voor waarvan één van de twee beentjes is afgebroken en is vervangen door een krassende kruk. ''Of hoe media altijd moeten oppassen waar ze hun voeten zetten.''

Knack laat het er overigens niet bij zitten, en biedt de cartoon nu maar op haar eigen site ter veiling aan voor het goede doel: de 'alle landmijnen de wereld uit'-actie van het Rode Kruis.



'Zet aan tot haat enzovoorts....'