Tekenaar Barbera van Flintstones overleden

Joseph Barbera, een van de makers van succesvolle tekenfilmseries als The Flintstones en Yogi Bear, is maandag op 95-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. Dat heeft de filmstudio Warner Bros. laten weten. Hij stierf een natuurlijke dood in aanwezigheid van zijn vrouw Sheila.

Barbera vormde een succeskoppel met William Hanna die in maart 2001 op 90-jarige leeftijd overleed. Ze ontmoetten elkaar in de filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer. In 1938 werkten ze voor het eerst samen. In de jaren daarna werden ze vrienden.

Het eerste gezamenlijke project was de bioscoopfilm Gallopin' Gals, daarna kwam Puss Gets the Boot; de allereerste cartoon waarin Tom en Jerry figureerden. De immer vechtende kat en muis bleken een groot succes; niet alleen kinderen genoten ervan. Nieuw was dat de actie voor zich moest spreken, er werd nauwelijks in gesproken.

Barbera en Hanna maakten in achttien jaar meer dan tweehonderd afleveringen en kregen er zeven Oscars en twaalf Oscar-nominaties voor. De Oscars gingen onder meer naar Tom and Jerry-avonturen met titels als The Yankee Doodle Mouse, Mouse Trouble, The Two Mouseketeers en Johann Mouse.

Het duo Hanna-Barbera was niet meer te scheiden. In de jaren daarna schiepen ze samen meer dan tweeduizend onvergetelijke typetjes waaronder Huckleberry Hound, Yogi Bear, The Flintstones, The Jetsons en Scooby-Doo.


Eén van de successen

Met dank aan Boiler en kodak voor de submit.