Jorritsma pompt illegaal grondwater op

Oud VVD-minister en tegenwoordig burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma is door de provincie Flevoland betrapt op het illegaal oppompen van grote hoeveelheden grondwater onder haar woning, zo meldt het NRC Handelsblad vandaag. Jorritsma en haar echtgenoot hebben in 2005 bij de bouw van hun nieuwe woning zonder vergunning diepteboringen uitgevoerd. Volgens de provincie hebben de prominente VVD'ster en haar man daarmee de Grondwaterwet en de provinciale grondwaterverordening overtreden. Bovendien vroegen ze ook geen ontheffing aan voor het doorboren van kwetsbare grondlagen.

Het opgepompte water wordt gebruikt om het huis van de Jorritsma's in de winter goedkoop te verwarmen, en in de zomer te koelen.

Het illegaal onttrekken van grondwater is een economisch delict. Op overtreding van de provinciale verordening staat een maximumstraf van drie weken hechtenis of een boete van ruim 2000 euro.

Geen aangifte
De illegale activiteiten zijn in april door een ambtenaar van de provincie ontdekt. Tot nu toe is er geen ruchtbaarheid aan gegeven. De provincie deed geen aangifte bij justitie en greep ook verder niet in. De illegale installatie is nog steeds in gebruik. Jorritsma meldde de kwestie ook niet aan de wethouders van Almere. Wethouder H. Smeeman (VVD), verantwoordelijk voor vergunningen, vindt dat zij door te zwijgen in de fout is gegaan. ''Dit had gemeld moeten worden in het college.''

Jorritsma zegt in een reactie dat niemand haar of haar man had verteld dat er een vergunning nodig zou zijn. Volgens haar heeft ze wel contact opgenomen met de gemeentesecretaris, die op zijn beurt contact heeft gezocht met de provincie. ''Mij is toen gezegd door de gemeentesecretaris dat ik voorlopig niets moest doen. Er zou een onderzoek worden opgestart. Om te kijken hoe breed dit lag, en of (en hoe) hiervoor een oplossing kan worden gevonden.''

Uit onderzoek van de provincie bleek overigens dat er nog andere woningen in de villawijk Overgooi zijn, waar burgemeester Jorritsma woont, die illegaal grondwater oppompen. De provincie heeft bijna een geofysisch-onderzoek klaar en bekijkt nu of er wellicht ontheffing kan worden verleend voor het oppompen in de wijk, of dat de installaties buiten bedrijf moeten worden gesteld. Dat laatste is een dure grap voor de bewoners, want de aanleg ervan kost zeker 100.000 euro.