Turkse moslims tegen pauselijk bezoek

Icoon BuitenlandsIn Istanbul hebben gisteren zo'n 20- tot 25.000 betogers gedemonstreerd tegen de komst van paus Benedictus XVI. De katholieke kerkvorst komt morgen naar Turkije voor een bezoek van een paar dagen. De demonstratie werd georganiseerd door de islamitische Partij van de Deugd (FP), en verliep vreedzaam. Wel waren er 4.000 agenten op de been om de orde te handhaven.

Volgens de leiders van islamitische partij zijn ze beledigd door de inmiddels beruchte lezing waarin Benedictus de islam in verband bracht met geweld. Enkele betogers schreeuwden 'Allah is groot' in het Arabisch en hadden protestborden bij zich waarop de paus wordt verzocht niet naar Turkije te komen. De FP heeft verder over welkomstborden voor de paus spandoeken gehangen waarop de kerkvorst wordt opgeroepen weg te blijven. De opkomst bij de betoging viel overigens tegen. De organisatie had gezegd honderdduizenden mensen op de been te zullen brengen.

Paus Benedictus wil bij zijn bezoek aan Turkije ook de beroemde Blauwe moskee van Istanbul bezoeken. Dat bezoek is gepland op verzoek van de Turkse regering, zo werd in Vaticaanstad bekendgemaakt. Een bezoek aan de moskee zou een grote symbolische waarde hebben, waaroor de paus zijn uitlatingen over de islam mogelijk weer goed kan maken.

Groeten
De paus bracht gisteren tijdens het angelusgebed zijn ''hartelijke groeten'' over aan het Turkse volk waaraan hij zijn ''oprechte vriendschap'' betuigde.

De paus zei dat de geschiedenis en de cultuur van het Turkse volk ''rijk'' is. Benedictus XVI zei verder dat hij er naar uitkijkt om de kleine katholieke gemeenschap van Turkije te ontmoeten en zich broederlijk te verenigen met de orthodoxe Kerk ter gelegenheid van het feest van de apostel Andreas.



Boze Turkse moslims tegen bezoek van de paus