Van O. wees lijk aan om lagere straf

MisdaadMoordenaar Paul van O. uit Almere heeft het lichaam van zijn vrouw Angelique van Leijenhorst aangewezen omdat zijn vervroegde vrijlating in gevaar kwam. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Van O. bekende deze week zijn vrouw op vrijdag 20 november 2000 te hebben doodgeschoten in een bestelbus en te hebben begraven in het Amsterdamse Bos in een kuil van anderhalve meter diepte.

Van O. werd na diverse rechtszaken veroordeeld tot bijna 12 jaar cel wegens de doodslag op zijn vrouw, met wie hij in scheiding lag. Hij bleef echter altijd ontkennen iets met de verdwijning van zijn vrouw te maken te hebben. Het was dan ook een veroordeling zonder dat er een lijk was aangetroffen.

Vervroegde invrijheidsstelling
De moeder van Angelique zegt vandaag in De Telegraaf dat het rechercheteam Van O. onlangs in de gevangenis opzocht en vertelde dat de zogeheten VI-regeling (vervroegde invrijheidsstelling) niet automatisch meer van toepassing is op ontkennende verdachten. Hierdoor zou hij bijna 12 jaar moeten uitzitten in plaats van 2/3 daarvan, in zijn geval 8 jaar. Omdat Van O. daar geen zin in had bekende hij na enige weken nadenken de moord alsnog en wees de plek van de stoffelijke resten van zijn vrouw aan.

Angelique van Leijenhorst zal binnenkort officieel worden begraven. Van O. zal nu ook aan zijn inmiddels 8-jarige zoontje moeten toegeven dat hij degene is die zijn moeder heeft vermoord. Het zoontje van Van O. is door familieleden van Angelique opgevoed.

-
Dossier over deze zaak van Peter R. De Vries.