Verzekering voor illegaal downloaden

Icoon Piracy Het Zweedse bedrijf Tankafritt.nu levert sindskort een verzekering voor het schenden van auteursrechten op het internet. Voor vijftien euro per jaar zullen zij alle boetes betalen die een rechtbank oplegt voor het illegaal delen of downloaden van muziek en films online.

Sinds 2005 is er een nieuwe wet in Zweden aangenomen, die het online delen van auteursrechtelijke bestanden verbiedt. Er zijn sindsdien drie mensen veroordeeld, waarbij boetes van ongeveer tweeduizend euro uitgedeeld zijn. Magnus Bråth, initiatiefnemer van het bedrijf, is boos over deze nieuwe wet en wil een punt maken in de discussie. "Er zullen steeds meer veroordelingen komen, het Anti-Piraterij Bureau is actief mensen aan het opsporen".

Overigens lijkt het riskant om met deze verzekeringsmaatschappij in zee te gaan. De initiatiefnemer heeft amper kapitaal tot zijn beschikking. Toch is hij er zeker van dat hij de mensen kan betalen. Hij vindt niet dat zijn bedrijf mensen aanzet tot illegaal downloaden. "We hebben juridisch advies ingeschakeld, en wat we doen is volledig legaal". Eerder kwam er in Zweden overigens al een verzekering tegen snelheidsboetes.