China neemt mensenrechten VS onder de loep

Icoon BuitenlandsAls antwoord op het mensenrechtenrapport dat jaarlijks wordt opgesteld door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en waarin een kritische blik wordt geworpen op de mensenrechtensituatie in de wereld, heeft China een rapport gepresenteerd waarin de mensenrechtensituatie in de Verenigde Staten zelf wordt geëvalueerd. Het steekt de Chinezen dat de "zelfverklaarde beschermer van de internationale mensenrechten" nooit een kritische blik werpt op de mensenrechtensituatie in eigen land. Dit terwijl Peking er in het Amerikaanse rapport elk jaar weer stevig van langs krijgt, zo ook in de meest recente uitgave, die woensdag verscheen.

In de ogen van de Volksrepubliek valt er ook in de VS genoeg te verbeteren als het gaat om de mensenrechten. Ongeoorloofde afluisterpraktijken door de geheime dienst NSA, buitenproportioneel geweld door de politie, slechte omstandigheden in bovendien overvolle gevangenissen: het speelde zich het afgelopen jaar allemaal af in de VS, aldus het Chinese rapport, waarin verder wordt gesproken over grote sociale armoede in het land. Verder zijn de opstellers van het werk van mening dat je alleen met heel veel geld macht kunt krijgen in de VS en dat er daarom sprake is van een gemankeerde democratie. Uiteraard wordt er in het rapport ook gesproken over de mensenrechtenschendingen door Amerikaanse militairen in Irak en Afghanistan.

Dit alles is voor de opstellers van het rapport genoeg reden om te stellen dat Amerika geen recht van spreken heeft als het gaat om schendingen van de mensenrechten in het buitenland, zolang die in eigen land nog voorkomen.
Met dank aan Tiesemans voor de submit.