Steeds meer Korsakov door alcohol

Slik B1Gedragsneuroloog Klaas Arts ziet Korsakov-patiënten steeds jonger binnenkomen op de Korsakov-afdeling van De Gelderse Roos, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Wolfheze. Volgens Arts een gevolg van overmatig drankgebruik op jonge leeftijd. Vroeger zag je zulke verschijnselen (ernstig geheugenverlies) vanaf een jaar of 50 optreden, nu al bij vroege veertigers en dertigers.

De gedragsneuroloog maakt zich dan ook ernstig zorgen over drankgebruik op jonge leeftijd, maar heeft het vertrouwen in campagnes al lang verloren. ''Voorlichting? Vergeet het maar! Wil je echt iets aan het probleem doen, dan moet je de prijzen opschroeven en de verkrijgbaarheid van alcohol inperken.'' Zeg maar het scala aan maatregelen die minister Hoogervorst vandaag voorstelde, maar waar weinig in animo voor in de Kamer blijkt te zijn. Zo vragen CDA, PvdA en VVD zich af hoe de minister kan garanderen dat te jonge drankconsumenten ook echt een boete krijgen als de leeftijd omhooggaat van 16 naar 18 jaar.

'Gevaarlijker dan heroïne'
Arts herhaalt nog maar eens het welbekende verhaal dat alcohol een zeer gevaarlijke stof is: ''Alcohol is veel giftiger dan heroïne of cocaïne. Als het nu op de markt zou komen, dan zou het meteen worden verboden. Maar ja, in het Stenen Tijdperk dronk men al en in de tijd van de Bijbel ook. Er rust geen taboe op. Een gemiddelde man van vijftig heeft al 200 liter pure alcohol op, een redelijk zware drinker ongeveer 350 liter.''

Vooral de jongeren die veel zuipen baren Arts enorme zorgen: ''Er komt een ramp op ons af. Op zich kunnen hersenen redelijk tegen alcohol, maar in de puberleeftijd vindt het laatste rijpingsproces van het voorste deel van de hersenen plaats. Bij pubers verandert het gedrag ingrijpend. Alcohol verstoort dat proces. De frontale hersenschors, het voorste deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor iemands karakter en persoonlijkheid, wordt aangetast. We zijn een generatie jongeren aan het kweken bij wie straks gedrags- en persoonlijkheidsstoornissen veelvuldig voorkomen.''

B1
Vanwege de voorziene rampspoed heeft Arts dan ook twee adviezen. Jongeren moeten absoluut minder gaan drinken, en ouderen die veel drinken moeten zorgen dat ze genoeg vitamine B1 binnenkrijgen. Dat wordt namelijk afgebroken door alcohol. Korsakov krijg je door een gebrek aan vitamine B1, wat onder andere in vlees, volkoren producten, erwten en bonen zit. Alcoholisten eten vaak weinig en slecht en daardoor krijgen ze de aandoening. Slik desnoods maar vitamine B1-tabletten als je het op een zuipen zet, aldus Arts. Ook de verslavingszorg trok vandaag al aan de bel inzake het hoge alcohol-gebruik.