Duitsland hielp VS wel in Irak

Irak: icoontjeDuitsland heeft de VS in de Irak-oorlog volgens de Duitse omroep NDR wel degelijk geholpen. De Duitse regering van bondskanselier Schröder wilde officieel niets met de aanval op Irak te maken hebben, maar volgens een documentaire van de NDR waren er in Bagdad twee Duitse spionnen die de Amerikanen hielpen. Twee medewerkers van de inlichtingendienst BND zijn gedurende het militaire conflict in Bagdad gebleven. De dienst heeft dat volgens de omroep ook bevestigd, maar weer tegengesproken dat de twee betrokken waren bij operationele zaken rond de Brits-Amerikaanse inval.

De agenten zouden in april 2003 een huis hebben aangewezen waar Saddam Hussein op dat moment aanwezig zou zijn. De Amerikanen voerden daarop een bombardement op het pand uit, waarbij twaalf doden vielen. Daarnaast moesten ze wijzen op doelen die niet gebombardeerd mochten worden. Dit omdat tijdens de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in 1999 de aanval op de Chinese ambassade in Belgrado had geleid tot spanningen met Peking.

De onthulling kan de huidige Duitse minister van buitenlandse zaken in problemen brengen. Dat is de SPD'er Steinmeier. Als naaste medewerkers van bondskanselier Schröder had Steinmeier indertijd de leiding over de veiligheidsdiensten.