Internetter klaagt spywareverspreider aan

Icoon Digital nieuwsEen Amerikaan heeft een schadeclaim ingediend tegen het bedrijf 180Solutions. Volgens Logan Simios heeft het bedrijf stiekem en ongevraagd spyware geïnstalleerd, waardoor zijn computer is beschadigd. Simios heeft andere internetters opgeroepen zich bij de aanklacht aan te sluiten.

De advocaten van de Amerikaan schatten de schade door de spyware op 30 dollar per computer per jaar. Dit is onder meer gebaseerd op extra stroomkosten door de vertraging van het systeem, kortere levensduur van de computer en de kosten om de spyware te verwijderen. Wereldwijd zou de software van 180Solutions op twintig miljoen computers ongevraagd zijn geïnstalleerd.

Behalve aan de schade die de programmatuur van 180Solutions oplevert ergert Simios zich aan het feit dat zijn privacy wordt aangetast, doordat 180Solutions het internetgebruik volgt. "We zijn zeker geen spyware", verklaarde een woordvoerder van het bedrijf in de Chicago Tribune. "We hebben niet de bedoeling om onze software op slinkse en frauduleuze wijze aan internetters op te dringen." 180Solutions kwam onlangs nog in het nieuws toen het zelf een aantal personen aanklaagde, die zonder toestemming van het bedrijf de software geïnstalleerd zouden hebben op computers van anderen.