'Subsidie windmolens in zee moet stoppen'

Een kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF vindt dat de subsidies voor de bouw van 60 windmolenparken in de Noordzee moeten worden stopgezet. De subsidies, die in het regeerakkoord waren overeengekomen, kunnen volgens de partijen beter worden geïnvesteerd in andere vormen van duurzame energie of in innovatie en verbetering van bestaande energiebronnen. Als de regeringspartijen hun zin krijgen, bespaart de overheid miljarden euro's.

De VVD wil het geld gebruiken voor vergaande samenwerking tussen overheid, universiteiten en bedrijfsleven. Deze samenwerking zou vooral op het gebied van technologieontwikkeling en innovatie moeten plaatsvinden. Het CDA investeert liever in zonne-energie en in schone kolen- en gascentrales.

Minister Brinkhorst (D66, Economische Zaken) zette eerder dit jaar de subsidiëring van offshore windenergie tijdelijk stil vanwege de hoge kosten. Een meerderheid van de Kamer wil dit nu omzetten in een permanente stop. In een eerder onderzoek naar de kosten en baten dat uitgevoerd is door de Katholieke Universiteit Leuven werd uiterst kritisch geoordeeld over windmolens op zee. Het Centraal Planbureau komt deze week waarschijnlijk met een eigen kosten-baten-analyse van windenergie. Op basis van die analyse zal minister Brinkhorst met een voorstel komen.

Windmolenpark Egmond
Windmolenpark Egmond