Rookverbod voor restaurants België

Icoon Buitenlands nieuws Vanaf 1 januari 2007 mag er in Belgische restaurants niet meer gerookt worden. Het Koninklijk Besluit van minister van Volksgezondheid Rudy Dermotte dat daarvoor nodig is, is zo goed als klaar. Dat staat vrijdag te lezen in de Belgische kranten Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen. Het verbod geldt niet voor cafés.

Naast het rookverbod werkt Demotte ook aan een manier om cafés en restaurants uit elkaar te kunnen houden. Waarschijnlijk zal er door bevoegde inspecteurs gekeken worden naar de verhoudingen tussen het drankverkoop en het verkoop van etenswaren. Komt deze verhouding boven een bepaald percentage uit, dan zal de horecagelegenheid voor de wet een café genoemd worden.

Het verbod geeft overigens wel de mogelijkheid om speciale rookzalen in restaurants in te stellen, maar daar mag dan geen eten meer geserveerd worden. Demotte zal maandag voor de laatste keer overleggen met de horeca, waarna het plan een definitieve versie zal krijgen. De horeca is overigens niet blij met alle onderdelen van het plan.