Buikgriepgolf in Nederland

De kans is groot dat ook jij de afgelopen maanden slachtoffer bent geworden van wat we in de volksmond "buikgriep" noemen. Bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is het aantal meldingen toegenomen tot wel 2-3 maal zoveel als voorgaande jaren. Ze geven aan dat zowel het aantal meldingen als het vroege begin van het "winter vomiting disease"-seizoen opmerkelijk is.

Het gaat bij deze toename voornamelijk om de buikgriep veroorzaakt door het norovirus. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus. Dit zeer besmettelijke virus zorgt voor een ontsteking van het maagdarmkanaal wat weer leidt tot braken en diarree. Deze symptomen beginnen meestal tussen 15 en 48 uur na besmetting. Ook komen misselijkheid, hoofdpijn, koorts, buikkramp en buikpijn voor. Bij gezonde mensen gaan deze klachten binnen 1-4 dagen over.

Geen echte griep
De griepprik geeft geen enkele bescherming tegen buikgriep aangezien het eigenlijk geen echte griep is. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en de griepprik biedt enige bescherming tegen dat virus, niet tegen het norovirus. Er is geen medicijn tegen buikgriep. Voldoende drinken is het advies en gezien de besmettelijkheid van het norovirus is een optimale hygiëne aan te raden.

De waarschuwing van het RIVM richt zich voornamelijk op zorginstellingen. Vooral in verzorgingshuizen, verpleeghuizen, kinderdagverblijven en op cruiseschepen komen geregeld epidemieën voor waarbij het geen uitzondering is dat de helft van de ouderen of kinderen en de helft van het personeel tegelijkertijd ziek is. Er is geen reden voor ongerustheid, de golf is dit jaar enkel heviger dan gemiddeld.