Horan heeft geen spijt van verstoren marathon

Cornelius Horan heeft geen spijt van zijn daad om de marathon van de Olympische Spelen in Athene te verstoren. "Christus zal De Lima iets veel mooiers schenken dan de gouden medaillle die ik hem ontnomen heb", zo verklaarde hij tegenover de Braziliaanse krant Folha de São Paulo.

De oud-priester ontsierde vorige week zondag de Olympische marathon, door enkele kilometers voor het einde het parcours op te komen en de Braziliaanse koploper Vanderlei de Lima hardhandig van de weg af te duwen. Afgelopen maandag werd hij veroordeeld tot een geldboete van 3.600 euro en een voorwaardelijke celstraf van één jaar, maar inmiddels is de man weer thuis in Londen.

"Het had net zo goed een Italiaan, een Duitser of een Argentijn kunnen zijn. Ik had het op de leider van de marathon voorzien. Met mijn actie heb ik bereikt wat ik voor ogen gehad. Ik heb mijn boodschap overgebracht, dat de tweede komst van Christus op aarde op punt van gebeuren staat", zo verklaarde Horan zijn daad.

Hij vertelde voorts dat hij De Lima eigenlijk niet had willen vastpakken. "Dit gebeurde echter om onverklaarbare redenen toch. Ik was nerveus en gespannen. De bedoeling was om hem slechts enkele seconden af te remmen door voor hem te springen", aldus de Ier, die doorgaat voor verminderd toerekeningsvatbaar.

Vanderlei de Lima zelf werd gisteren groots onthaald in zijn woontplaats Maringa in Brazilië. Hij werd gehuldigd voor het behalen van de 'gouden plak' en door sponsors is toegezegd dat hij een prijzenpakket zal krijgen alsof hij goud heeft gewonnen. De Lima kan uitkijken naar 50.000 euro en een staaf van één kilo goud.

Overigens werd vandaag bekend dat Horan moet voorkomen wegens beschuldigingen van onzedelijke handelingen met een kind. De ontucht zou zijn gepleegd tussen september 1990 en april 1993. Horan ontkent de beschuldigingen.



Foto: EPA
Submitter:  Bron: De Gooi- en Eemlander