Grafsteen neemt berichten van overledene op

Het is binnenkort mogelijk boodschappen van de doden te bekijken op een beeldscherm in de grafsteen. Althans, dat hoopt Robert Barrows, die een patent heeft ingediend op het doden-communicatiesysteem. Dit schrijft New Scientist.

De man uit Burlingame, Californië heeft een patent aangevraagd voor een staande grafsteen waarin een platte LCD touchscreen zit, met daaraan een systeem gekoppeld waarmee overledenen beelden en geluid in een videobestand kunnen laten ontstaan, en zo hun bericht via het beeldscherm kunnen doorgeven.

Ze kunnen hun levensverhaal vertellen, zegt Barrows, of erger: ze kunnen schokkende indiscreties opbiechten. "Het is geschiedenis van de bron zelf". Om geluidsoverlast te voorkomen, kunnen mensen via een draadloze hoofdtelefoon de berichten beluisteren.

Het is niet de eerste keer dat er een met elektronica uitgeruste grafsteen komt. Scott Mindrum uit Cincinnati heeft een patent op grafstenen dat foto's van de overledene kan weergeven, samen met condoleances van de vrienden van hem of haar.

Volgens Gary Collison, professor in American studies aan de Pennsylvania State University denkt dat videografstenen een logisch gevolg zijn van monumentale imponering. "Kerkhoven zijn plaatsen waar mensen elkaar proberen te imponeren, zodat ze hun rijkdom en kracht kunnen laten zien. Deze manier zou zeker een nieuwe manier kunnen zijn om dat te doen."