Jeugdige "babbeltrucdieven" opgepakt

De politie van het Gooi- en Vechtstreek heeft dinsdag bekend gemaakt tachtig babbeltruc-inbraken te hebben opgelost. Er zijn dertien verdachten aangehouden in de leeftijd van negen tot achttien jaar.

Een babbeltrucdief belt bij zijn slachtoffer aan, en probeert via allerlei smoezen het huis te betreden, om op die manier waardevolle dingen te stelen. Op deze manier hebben de verdachten, allen afkomstig uit Hilversum, bij bejaarden hun bankpasjes met pincode weten te ontfutselen. Ook hebben de daders rond de feestdagen vorig jaar zich als krantenbezorgers voorgedaan, en hebben zij het fooiengeld opgehaald wat eigenlijk bestemd was voor de echte bezorgers.

De diefstallen veroorzaakten grote onrust bij de ouderen in Hilversum. De verdachten pleegden de misdrijven in groepen, vaak in de wijk waar ze zelf woonden, en verwisselden steeds de samenstelling van de groepen. Ze worden verdacht van ongeveer 150 diefstallen, maar tot nu toe hebben zij er tachtig bekend. Van de dertien verdachten zijn er inmiddels zes voorgeleid bij de officier van justitie in Amsterdam, drie zijn vanwege hun jonge leeftijd onder huisarrest geplaatst. De overige vier verdachten zitten nog vast.