Marokkaanse boefjes recidiveren vaak

Jeugdige Marokkaanse crimineeltjes vallen na een taakstraf sneller terug in misdadig gedrag dan autochtone jongeren. Volgens criminoloog D. Korf van het Willem Pompe Instituut voor criminologie komt dit doordat de ouders van de jonge Marokkanen niet genoeg betrokken zijn bij de alternatieve straffen van Bureau Halt.

Korf zegt dat de kans op recidive het grootst is bij jongens van Marokkaanse afkomst die een geweldsmisdrijf hebben begaan. Volgens de criminoloog heeft dit te maken met het milieu waaruit de jongeren vaak komen. Een alternatieve straf werkt het best als er een intensieve aanpak volgt met meerdere contacten tussen de jonge criminelen én hun ouders. Hier ontbreekt het aan bij veel allochtone ouders.

Halt Nederland-directeur A. de Brouwer kijkt niet op van de slechte resultaten. Volgens hem is Halt al enkele maanden bezig met het opstellen van een nota over het betrekken van allochtone ouders bij de alternatieve straf. Volgens hem begrijpen veel allochtone ouders ook de brieven die Halt stuurt niet, waardoor hun kinderen niet op het rechte pad kunnen worden getrokken. Daarom overweegt Halt het voorlichtingsmateriaal te vertalen in met name het Marokkaans en het Turks.

Bij een volledige goed uitgevoerde taakstraf is de kans dat de jongere terugvalt normaal gesproken iets meer dan 50%. Bij normale celstraf valt 95% van de jongeren binnen vijf jaar in herhaling.