Winst CDA en SP bij gem. verkiezingen

Het CDA heeft het bij de gemeenteraadsverkiezingen in delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen goed gedaan. In vrijwel alle gemeenten behaalden de christendemocraten winst. De verkiezingen waren nodig in verband met gemeentelijke herindelingen.

In de nieuwe gemeente Zwijndrecht is het CDA met 27,1% de grootste partij geworden. De PvdA, die tot dusver de meeste zetels had, is nu tweede met 18,1%. Nieuwkomer LPF komt met drie zetels (10,4%) in de raad.

In Oss, de thuishaven van SP-voorman Jan Marijnissen, behaalde de SP een zege, maar niet de gehoopte (of gevreesde) absolute meerderheid. De partij steeg twee zetels van 13 naar 15. Tweede partij werd het CDA met 8 zetels. De overige partijen is Oss/Ravenstein: VDG 5 zetels, de VVD 4, de PvdA 2 en GroenLinks 1.

De lokale LPF-afdeling haalde in Oss niet genoeg stemmen voor een zetel. Vooraf had de lokale LPF gedreigd de kieslijst van de SP ongeldig te verklaren. Op de lijst van de SP stond namelijk de 17-jarige dochter van Jan Marijnissen, Lilian. Maar volgens de kieswet mag iemand echter al op 15-jarige leeftijd op een kandidatenlijst voor raadsverkiezingen staan. Lilian Marijnissen haalde echter nét geen zetel. Haar moeder Mari Anne Marijnissen komt wel in de raad, zij werd herkozen.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en Jan Marijnissen reageerden verheugd op de uitkomst van de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen; de uitslag lijkt de landelijke trend van de peilingen te weerspiegelen.