Berlijn voor Linux, tegen Microsoft

Pseudo? had ons via de newssubmit het volgende te melden:  

De Duitse overheid neemt het voortouw bij het gebruik van open standaarden voor computerprogramma's. Duitsland sloot gisteren een overeenkomst met IBM om onder meer Linux te stimuleren. Nederland is nog niet zover.  

De overeenkomst die de Duitse overheid gisteren heeft gesloten met automatiseerder IBM en de Duitse softwareleverancier SuSE is een zware slag voor Microsoft. Duitsland kiest niet voor het Windows-besturingssysteem, maar voor 'open source'-software. Dit is gratis programmatuur waarvan de broncode, de basis, openbaar is. De software van Microsoft is geheim en zwaar beveiligd tegen pottenkijkers. Met de overeenkomst kiest de Duitse overheid voor goedkope, betrouwbare en veilige computersystemen. De Nederlandse overheid heeft nog geen voorkeur uitgesproken voor 'open source' en blijft voor een belangrijk deel afhankelijk van producten van bijna-monopolist Microsoft.

De Duitse overheid, IBM en SuSE hebben afgesproken dat federale overheden, deelstaten en gemeenten kortingen krijgen op apparatuur van IBM waarop de SuSE-versie van het besturingssysteem Linux draait. Nadere financiële details werden niet bekendgemaakt. ,,Linux is op dit moment het beste alternatief voor Windows'', zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily gisteren. ,,Het zorgt voor meer heterogeniteit in onze software.''

Overheden zoals in Duitsland stimuleren het gebruik van open standaarden voor computerprogramma's. Het besturingssysteem Linux is in veel gevallen goedkoper en betrouwbaarder dan Microsoft Windows. Bovendien zijn overheden niet graag afhankelijk van één leverancier, in de meeste gevallen marktleider Microsoft dat naar schatting 90 procent van alle pc's bestuurt. Open source-software wordt algemeen gezien als stabieler en resistenter tegen virussen en andere vormen van cyberterreur.