VVD op fors verlies, LN op 20 zetels

De VVD verliest zeer fors in de politieke peiling die NOVA regelmatig laat uitvoeren. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden komt de VVD niet verder dan 28 zetels, een verlies van 10 zetels tov de Tweede Kamer verkiezingen van 1998. De PvdA komt uit op 40 zetels, een verlies van 5.

Uit de Politieke Barometer van bureau Interview NSS, die NOVA vanavond bekendmaakt, blijkt verder dat Leefbaar Nederland, als nu verkiezingen worden gehouden, onder leiding van Pim Fortuyn 20 zetels in de Tweede Kamer zou behalen. Bij de vorige peiling begin deze maand, kreeg Leefbaar Nederland nog 16 zetels toebedeeld.

CDA gelijk aan VVD

D66 komt uit op 8 zetels, 6 minder dan ze nu hebben. Het CDA zou nu even groot als de VVD worden, met zo'n 28 zetels, één minder dan dat de partij nu bezit. GroenLinks stijgt één zetel naar 12. De SP die nu 5 Kamerzetels heeft, kan in de peiling op 7 zetels rekenen. De ChristenUnie stijgt er één naar 6 en de SGP blijft stabiel op 3 zetels.

Met deze ontwikkeling verliest de paarse coalitie haar Kamermeerderheid (74 zetels). Voor de VVD zijn de druiven het zuurst, de partij stond eerder op winst in de peilingen.


De uitslag van de peiling staat op de site van de politiekebarometer.