Opnieuw uitbraak "Red Worm"-virus

Voske had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse regering en de FBI waarschuwen voor een nieuwe uitbraak van het virus 'Microsoft IIS Red Worm'. Deze zogenoemde worm vervangt informatie op hoofdpagina's van websites door de kreet 'Go to www.worm.com Hacked by Chinese!'. Waarschijnlijk gaat een nog schadelijker versie van de worm zich dinsdag weer verspreiden, zo meldt de BBC.

Volgens de Amerikaanse media heeft de Amerikaanse regering nog nooit zo'n ernstige waarschuwing tegen een virus doen uitgaan. Internetgebruikers wordt opgeroepen hun systemen te beveilgen met een zogenoemde patch die te vinden is op de website van Microsoft. Op 19 juli infecteerde de worm al meer dan 250.000 systemen.

Vorige week dwong Red Worm het Amerikaanse ministerie van Defensie om haar openbare websites stil te leggen. Het Pentagon is met ongeveer 10.000 netwerken de grootste computergebruiker ter wereld.

Maar het is de worm er uiteindelijk om te doen de website van het Witte Huis plat te leggen, aldus de BBC. Dit moet gebeuren door de site te verstoppen met een overvloed aan dataverkeer. De webbeheerders van het Witte Huis zijn er in geslaagd de laatste aanval te keren door de website op een ander adres onder te brengen.

Vooral internetters met een permanente internetverbinding als ADSL of kabel, die zelf een homepage aanbieden met behulp van de Internet Information Server (IIS) van Microsoft, lopen het risico besmet te worden met Red Worm. Op computers met het Windows 2000 besturingssysteem zit de IIS standaard ingebouwd.