Hackers stellen censuurvrije browser uit

Peekabooty, vooral bedoeld om internetters in dictaturen vrijelijk te laten surfen, zou aanvankelijk volgende maand tijdens de hackersconventie Def Con worden gepresenteerd. Maar Cult of the Dead Cow (CDC) heeft in een e-mail aan verschillende journalisten laten weten die datum niet te halen.

De browser, waarbij encryptie met een Gnutella-achtig netwerk wordt gecombineerd, moet nog verfijnd worden om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen. Dat liet hacker Oxblood Ruffian, naar eigen zeggen ‘minister van buitenlandse zaken’ bij CDC, in het bericht weten. Het zou volgens hem onverantwoord zijn om de browser in zijn huidige vorm uit te brengen. De browser voldoet nog niet aan de hoge veiligheidseisen van CDC.

CDC verwierf vooral bekendheid met Back Orifice, een programma waarmee hackers ‘op afstand’ toegang kunnen krijgen tot pc’s met Windows 95 of 98. Nadat december vorig jaar bekend werd dat de hackersgroep aan een censuurvrije browser werkte, toen nog getooid met de codenaam ‘Project X’, blokkeerde de regering van de Verenigde Arabische Emiraten al de toegang tot de site van Cult of the Dead Cow.

Om het verwijt van ‘vaporware’, een term voor soft- en hardware die wel is aangekondigd maar steeds maar niet wordt uitgebracht, te voorkomen zal CDC tijdens Def Con de versie die er nu ligt wel tonen aan een groep journalisten. Def Con vindt medio juli plaats in Las Vegas.